Consortiu

Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” (http://www.umf.ro/)

UMFCD joaca un rol major in cercetarea cancerului in Romania; ea a beneficiat recent de o serie de scheme de finantare competitive, care sa conduca la extinderea infrastructurii de cercetare si a capabilitatilor. Toate acestea au dat un impuls important atat pentru cantitatea, cat si pentru calitatea cercetarii efectuate. In plus, UMFCD este deschisa pentru afaceri si colaborari internationale care contribuie la eficacitatea cercetarii publice. UMFCD va coordona proiectul in ansamblu si va fi responsabila pentru colectarea de date si probe, pentru gestionarea problemelor etice si pentru difuzarea rezultatelor finale ale proiectului. Centrul sau de calcul va construi si va gazdui baza de date a proiectului si va sustine realizarea bazei de date.

Mai multe departamente clinice / non-clinice, vor contribui la atingerea obiectivelor propuse:

  • Urologie Clinica Theodor Burghele – UCTB-recrutare de cazuri PrCa
  • Departamentul de Chirurgie Generala si de urgenta III – SUUB – recrutarea de cazuri BrCa si CRC
  • Clinica de Medicina interna si Gastroenterologie de la Spitalul Militar – SUUMC – recrutarea de cazuri CRC
  • Clinica de Chirurgie Generala Sf. Maria – CSSM – recrutarea de cazuri CRC si BrCa
  • Clinica de Chirurgie Toracica Marius Nasta – CTSMN-recrutare de cazuri LuCa
  • Centrul de Calcul Intensiv si Medicina Computationala – CCIMC (http://portal.medgrid.ro/) – realizare si gestionare a bazelor de date
  • Departamentul de Genetica – interpretarea datelor genetice

Institutul National de Sanatate Publica (http://www.insp.gov.ro/)

INSP este plasat direct sub Ministerul roman al Sanatatii si actioneaza ca o institutie nationala de competenta. INSPlucreaza pentru a imbunatati sanatatea, calitatea vietii si protectia juridica a populatiei . Cercetarea nationala si internationala si supraveghera sanatatii ofera o perspectiva valoroasa asupra factorilor care afecteaza sanatatea publica. INSP colaboreaza cu OMS, UE, IARC, autoritatile nationale de sanatate si alte institutii cu privire la problemele de sanatate si modul in care aceasta poate fi imbunatatita .

INSP va fi responsabil pentru elaborarea studiului epidemiologic (proiectare si validare a chestionarelor pentru BrCa si LuCa, forme patologice, de constructie a dictionarului de variabile, de codificare a datelor) , formarea de anchetatori in fiecare centru de recrutare , codificarea datelor si introducerea lor in baza de date. INSP va fi responsabil pentru managementul probelor biologice , pregatirea probelor si transportul la laboratoarele genetice din Islanda . INSP va contribui la gestionarea si analiza datelor si va fi implicat in difuzarea rezultatelor relevante la nivel de sanatate publica .

deCODE Genetics (http://www.decode.com/)

deCODE Genetics, Islanda este in general recunoscut ca un centru de excelenta de cercetare in genetica umana si participa la numeroase proiecte de colaborare internationala, cu diverse scheme de diseminare si de schimb. Rezultatele descoperirilor companiei au fost larg publicate, inclusiv mai mult de 30 de lucrari de raportare a variatiilor genetice care se asociaza cu risc pentru diferite tipuri de cancer. deCODE participa in prezent la 7 proiecte finantate NIH si peste 20 de proiecte finantate de FP7. Compania are colaborari active cu membri ai facultatilor din cadrul Reykjavik University, care sunt de asemeni parteneri in acest proiect.

deCODE va fi responsabil pentru izolarea ADN-ului, secventiere secventiere exome (potentialul intregului genom) si cip genotipare. Mai mult decat atat, statisticienii de la deCODE vor lucra cu partenerii din RU si Romania (UMFCD, INSP) in analiza datelor genetice. Personalul de laborator de la de CODE va ajuta la formarea de cercetatori de la alte institutii partenere, in toate etapele proiectului. Departamentul de informatica cu 30 de angajati cu norma intreaga va ajuta la prelucrarea datelor, inclusiv transferul de date la INSP, constructia de sisteme software dupa cum este necesar si instruirea membrilor grupurilor din Romania. deCODE va contribui cu date GWAS de la mai mult de 10.000 de cazuri de cancer (CP, CBP, CS si CCR), precum si 60.000 de martori din populatia islandeza. Factorii de risc genetic identificati in cadrul proiectului vor fi urmariti in seturi de probe caz- control obtinute de la de la colaboratori ai deCODE (inclusiv seturi de esantioane din Olanda, Spania, SUA).

Universitatea Reykjavik, Islanda (http://www.en.ru.is/)

Universitatea din Reykjavik este a doua universitate ca marime din Islanda, cu cinci scoli distincte, dintre care Scoala de Stiinta si Inginerie (SSE) reprezinta cea mai mare parte, cu aproape 200 de angajati . SSE are programe in matematica, fizica, statistici, programare calculator, bioinformatica , biologie moleculara , inginerie biomedicala , si , de asemenea, alte subiecte mai putin relevante pentru prezentul proiect . Un puternic grup de cercetare pe inginerie biomedicala si neuronala este activ la SS E . Un program de doctorat in bioinformatica a fost initiat de catre Bjarni Halldórsson in 2010. Mai multi doctoranzi si masteranzi sunt inscrisi in programe in domeniile biomedicale si biostatistice .